fredag, august 24, 2007

Den utrættelige filmmager


Den 80-årige filminstruktør Henning Carlsen er født i 1927 og debuterede i 1962 med spilefilmen ' Dilemma', men Henning Carlsen fik sit gennembrud med filmatiseringen af Knut Hamsuns bog ' Sult'. Filmen fik en forrygende modtagelse ved sin premiere i 1966 og bliver med rette betegnet som en filmisk mesterværk den dag i dag. Filmen fik flotte anmeldelser, et hav af prise og var efter signende tæt på at blive nomineret til en Oscar. 'Sult' klarede sig også fæot i udlandet og blev især populær blandt det mere intellektulle publikum, der værdsatte den modige film. Efter sit store gennembrud med 'Sult' var forventningerne til hans næste film skruet vejret. Men da filmen 'Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet' fik premiere året efter, var modtagelsen ikke helt så euforisk.

'Sult'
Svær at slå ud
Carlsen lod sig dog ikke slå ud og lavede i de næste par år mange forskellige film, der trods svigtende publikumsinteresse faktisk holder fint den dag i dag. Bedst med skildringen af værtshusmiljøet i den rørende 'Man sku' være noget ved musikkenmed en forrygende Karl Stegger i hovedrollen. God er også den mærkværdige, men fascinerende , 'Da Svante forsvandt' fra 1975.

Film er en ejendommelig blanding af dokumentar, koncertoptagelser og fiktion med Poul Dissing og Benny Andersen i ftont. Op igennem 1980'erne var der mere stille om Carlsen, og hans få film blev mere eller mindre forbigået i tavshed. I 1995 lavede han så storfilmen 'Pan'- igen efter en bog af Hamsun - og selv om den ikke gjorde det store væsen af sig i Danmark, blev den stor succes i Norge.

I de seneste par år har han desuden udsendt den muntre og alt for undervurderde komedie ' I Wonder Who's Kissing You Now' og det tankevækkende drama 'Springet'. Trods sin relativt høje alder har Carlsen dog ikke tænkt sig at læne sig tilbage og nyde sit velfortjente otium. Han er allerede i fuld gang med optagelserne til sin næste film, der efter planen vil få premiere næste år."Springet"(2005)

Ingen kommentarer: